Tedre infovoldik

Trüki

2008. aasta linnuks valis Eesti Ornitoloogiaühing tedre. Tedre sellepärast, et ta on üldtuntud, aga kahjuks pidevalt kahaneva arvukusega põlislind Eesti looduses. Vaid maainimestele on tedrekuke kevadine kudrutamine veel tuntud loodushääl. Vanemate jahimeeste mälus püsib mälestus tedrest ka kui jahilinnust. Küttida lubatud ulukite nimekirjas oli teder 1968. aastani – seega 40 aastat oleme püüdnud teda säästa, kuid paraku tulutult, sest tasapisi on tema arvukus langenud. Linnu-uurijad nimetavad liigi järjepidevat arvukuse vähenemist pikaajaliseks depressiooniks ning tedre puhul kestab see kahjuks suurtel aladel Põhja- ja Kesk-Euroopas. Teder taandub inimese loodud maastikest, ehkki võttis need põllu-majanduse madala arengutaseme juures alguses omaks. Meie päevil elab tetri arvukamalt vaid maades, kus on õnnestunud säilitada tema looduslikke elupaiku.

Loe edasi (PDF fail)