Lihavõtte linnuvaatluse lõplikud tulemused

23. aprill 2018

Lihavõtte linnuvaatluspäevadel (31.03-01.04) pandi tänavu kirja üle 53 000 linnu 130 liigist. See on üks viimaste aastate kesisemaid tulemusi, mis oli tingitud varasest kuupäevast ja hilisest kevadest. Linnuvaatluspäevadel osales kokku 335 vaatlejat üle Eesti.

Kohatud lindude ja liikide arv sõltub paljustki lihavõtte linnuvaatluse ajast - mida varasemale kuupäevale lihavõtted langevad, seda vähem kohatakse linde ja erinevaid liike. Samuti mängivad olulist rolli ilmaolud, mis tänavuste lihavõtete ajal olid pigem külmapoolsed. Lisaks olid paljud veekogud veel jääkaane all.

Enim linde lugesid kokku Vello Tarning, Leho Aaslaid, Tiiu Teras, Õie Korell, Merle Kääri ja Anu Ladvik Hiiumaal (kokku 3818 lindu). Hiiumaal kohati ka üldarvestuses enim linde. Rohkelt vaatlusi pani kirja veel Kaarel Võhandu Harjumaal (2282 lindu) ning Tiiu Tali, Monika Bondarenko ja Urmas Männik Saaremaal (2111 lindu). Enim liike (61) õnnestus kohata Anu Arakil ja Toomas Truul Saaremaal ning teekonnal Viljandimaale.

Kõige rohkem nähti üle Eesti kühmnokk-luiki (2862) ja sinikael-parte (2859). Palju kohati ka tuttvarte (3638), aga nende puhul loendati ühte tuhandepealist parve samas asukohas mitme vaatleja poolt. Kõige sagedamini kohati rasvatihast (esines 202 nimekirjas) ja sinitihast (esines 164 nimekirjas). Tänavust aasta lindu metsist kohati viiel korral, kokku kuuldi-nähti kuut lindu. Vaatluspäevade kõige põnevamateks leidudeks võib pidada sarviklõokese ja tuttlõokese kohtamist. 

Tutvu lihavõtte linnuvaatluse tulemustega lingilt (.pdf fail)

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki vaatlejaid, linnuretkede korraldajaid, eElurikkuse tiimi ning OÜ-d 5D Vision online vaatlusvormi eest.

Lisainfo: Kristiina Kübarsepp, kristiina.kybarsepp@eoy.ee

Fotol sinikael-part, autor Villu Anvelt.