Talvise aialinnuvaatluse esmased tulemused

31. jaanuar 2017

Möödunud nädalavahetusel kaheksandat korda toimunud talvisel aialinnuvaatlusel vaadeldi esialgsetel andmetel üle 43 000 linnu vähemalt 60 liigist. Esmaspäeva hommikuks oli oma vaatlused edastanud 1900 linnusõpra 1300 paigast üle Eesti. Kõige arvukam liik oli taas rasvatihane, kes moodustas kolmandiku vaadeldud lindude koguarvust. Sarnaselt eelmistele aastatele mahtusid esiviisikusse veel põld- ja koduvarblane ning rohevint ja hallvares. Vaatlusi saab edastada kuni 6. veebruarini aialinnuvaatluse veebilehel või saata postiga  aadressil Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005.

Vaatlustulemusi mõjutas tänavusele talvele iseloomulik pehme ilm, mille tõttu on lindude vajadus toidumajades leiduva lisatoidu järele väiksem. Keskmine lindude arv vaatluskohas oli külmade talvedega võrreldes 25% madalam, mitmed vaatlejad teatasid aga lindude täielikust puudumisest.  Põnevamatest liikidest kohati tamme-kirjurähni, värbkakku, kodukakku ja metsist. Ühte tänavuse aasta lindudest - kaelus-turteltuvi - vaadeldi kümnes kohas. 

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid. Tuletame meelde, et vaatlustulemusi ootame kuni 6. veebruarini. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel või saata postiga  (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005). Viidatud kodulehel saab jälgida kõiki juba sisestatud vaatlusi ja nende paiknemist kaardil. Oodatud on ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud, sest lindude puudumine on sama oluline info kui lindude olemasolu. Lõplik kokkuvõte avaldatakse veebruari keskel.


Lisainfo:

Aarne Tuule
Talvise aialinnuvaatluse koordinaator
Eesti Ornitoloogiaühing
58002869, talv@eoy.ee
www.eoy.ee/talv