Metsisekaamera vahendusel saab jälgida salapärast metsisemängu

30. märts 2018

Tänavuse aasta linnu - metsise -  kevadine mänguperiood on alanud ning nüüdsest saavad kõik loodushuvilised Eesti Ornitoloogiaühingu (EOÜ) metsisekaamera vahendusel sellest osa. Veebikaamera on paigaldatud metsiste mänguplatsile, kus metsised võivad viibida sõltuvalt kevadest kuni mai lõpuni. Erinevatest poosidest, liikumistest ja laulust koosnev metsiste pulmamäng on üks põnevamaid rituaale Eesti looduses, mida on õnnestunud näha vähestel.

Metsisekaamera paikneb ühel Võrumaa rabamännikus asuval metsiste mänguplatsil. Kuna metsiste mänguplats hõlmab suurt ala, siis on kasutatud kaamerat, mida moderaator saab liigutada, kallutada ja zoomida. Põhjalikumalt saab metsisekaamerast lugeda metsise kodulehelt.
 
Metsised ei tegutse kaamera ees ööpäevaringselt. Metsisemängu nägemiseks tasub kaamerat jälgima asuda paar tundi enne päikesetõusu, praegu kella viie paiku hommikul. Mängu kõrghetk on päikesetõusu ajal ja sellele järgnevatel tundidel. Keskhommikul lendavad metsised puudele ja kaugemale sööma. Päikeseloojangu eel ja järel naasevad metsised valju tiivarobinaga mänguplatsi kohal kõrguvatele puudele, kuhu nad jäävad ööbima. Veebikaamera salvestust 27. märtsi hommikul mänguplatsil tegutsenud metsisekukest saab vaadata siit.
 
Kuna metsisemängude külastamine on praegu keelatud, annab metsisekaamera haruldase võimaluse nende väga inimpelglike ja kaitsealuste lindude mängu reaalajas jälgida. Kuidas looduses metsisega kohtudes käituda, saab lugeda metsiseaasta meelespeast.
 
EOÜ ootab endiselt infot ka hullude metsiste kohta, kes ei karda inimest, tikuvad aeda ja võivad isegi rünnata. Selleks palume vaatlused sisestada vastavasse kaardirakendusse.
 
Metsisekaamera ülekanne toimub koostöös Kotkaklubi, EENET-i ja Looduskalendri portaaliga, aasta lindu toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus. 
 
Lisainfo:
Metsisekaamera otselink: http://tv.eenet.ee/metsis.html 
Striim nutiseadmetel (iPhone/iPad, Android): http://tv.eenet.ee/hls/metsis.m3u8
Metsis – aasta lind 2018 veebileht: www.eoy.ee/metsis
Metsisekaamera jälgijate foorum - http://www.looduskalender.ee/forum/viewtopic.php?f=102&t=922